9 november, 2024
Idag finns det många samtalsverktyg, som tex. Nallekort för att prata om känslor, som används av familjebehandlare, psykologer och andra professionella. Dessa känslokort och samtalskort är populära hjälpmedel för att hjälpa barn att öppna upp om sina känslor och stärka självkänslan. Men de här verktygen räcker inte alltid till att ens samla familjen till en samtalsstund, särskilt när familjemedlemmarna tidigare har gått igenom flera behandlingar och kan vara trötta på ytterligare ett samtal med en familjebehandlare.
Många familjer vi träffar i vårt arbete säger att de saknar positiva stunder tillsammans. Utgångspunkten i vårt familjearbete är att hjälpa till att tillsammans skapa eller hitta tillbaka till sådana positiva stunder. Genom att erbjuda spel som ett verktyg kan vi samla familjen på ett naturligt sätt, där syftet inte är terapi utan att helt enkelt ha en trevlig och kravlös stund tillsammans. För oss är detta ett effektivt sätt att skapa allians och en positiv grund som kan öppna upp för samtal.
Eftersom vanliga samtalskort ibland inte räcker till har vi utvecklat två spel för familjebehandlare – Megaflax och Flaxvis. Dessa spel fungerar som sällskapsspel med spelplan, kortlek med frågor, påståenden och utmaningar. De erbjuder en struktur för stunden tillsammans, där familjen samlas och följer en fast ram med turordning, regler och en överenskommen tidslängd. Detta gör att varje deltagare kan delta utan prestationskrav, vilket skapar en trygg och lekfull atmosfär.
Spelen är utformade för att väcka samtal utan att det känns pressande. I Megaflax och Flaxvis används ord i stället för figurer som på tex Nallekort, och deltagarna positionerar sig på en skala mellan ”ja och ”nej” utifrån påståenden som t.ex. ”Jag tycker inte om att bråka”. Detta leder till diskussioner om vad ”bråka” innebär för olika familjemedlemmar och hur de upplever sådana situationer. Genom att låta varje person dela sin tolkning av ord och känslor kan familjen börja förstå varandras perspektiv och stärka relationerna. För många familjebehandlare har dessa spel blivit värdefulla samtalsverktyg i arbetet med barn och familjer.
En annan fördel med Megaflax och Flaxvis är att familjebehandlare kan använda erfarenheterna från spelet vid senare möten. Vid andra eller tredje träffen kan behandlaren exempelvis referera till vad som hände under spelet: ”Förra gången när vi spelade märkte jag att du och din syster ofta hade samma åsikt. Hur tror du att era föräldrar märker att ni är lika varandra?” eller ”Jag såg att du och din son ofta hade olika åsikter men ändå kunde prata om det. Hur fungerar det för er när ni har olika åsikter i vardagen?” Detta sätt att referera tillbaka till spelet hjälper familjebehandlaren att fördjupa samtalet och öka familjens förståelse för varandra.
Att använda spel som Megaflax och Flaxvis istället för känslokort eller samtalskort innebär att vi skapar en naturlig struktur där alla får delta på lika villkor. Spelen ger en fast ram för samtalet och gör det lättare att prata om känslor utan att det känns pressande eller terapeutiskt. Att spela tillsammans kan också bli en stund fylld av lek och glädje, vilket stärker banden mellan familjemedlemmarna och skapar förutsättningar för framtida samtal.
Oavsett om du är familjebehandlare, arbetar inom förskola, psykolog, eller helt enkelt vill ha ett verktyg för att stärka familjens kommunikation, kan Megaflax och Flaxvis vara värdefulla komplement till traditionella känslokort och samtalskort. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om våra spel och hur de kan fungera i din verksamhet.