Nya erfarenheter och hela strumpor

mars 3, 2017 familjefokus.nu No comments exist
Gott föräldraskap

Igår var det torsdag och vi var inbjudna till förskolan Villavillekulla i Viken för att prata om Gott föräldraskap på deras föräldramöte. När vi kör hem från Viken är vi  som vanligt fulla av nya erfarenheter och roliga insikter. Till exempel har vi kommit fram till att man bör ta på sig sina nyaste strumpor när man ska till en förskola eftersom det är brukligt att man tar av sig skorna när man kommer in. Då slipper man oroa sig hela resan dit om man har en tå som är på väg ut ur ett hål eller inte. Något vi också oroade oss lite för när vi åkte upp till Viken var att vi under dagen fått ett mail där det stod att vi skulle bli bjudna på kaffe och fiskbullar. Lite konstigt tänkte vi men tänkte samtidigt att Viken ligger ju nära havet, kanske är det så man fikar där. Vi har ju märkt att det är stora variationer på så mycket annat bara man sätter sig i bilen och kör en timme åt det ena eller andra hållet. Landskap och dialekt skiljer sig en hel åt del från ställe till ställe. Det finns säkert lokala variationer på fika också tänkte vi. När vi steg in i tamburen möttes vi av förskolechefen Marie som hälsade oss välkomna och bjöd på kaffe och fransbullar. Fransbullar kan lätt bli fiskbullar i stavningsprogrammet i en mobiltelefon. Intressanta insikter men kanske inte så relevanta.

 

En mer relevant observation är att de föräldrar vi träffar är så engagerade och kloka i sitt föräldraskap. De delar gärna med sig av sina erfarenheter och ger varandra tips och idéer på hur de brukar lösa knepiga situationer i relation till sina barn. Igår kom vi in på rutiner vid läggning och deras erfarenhet av att det brukar bli lugnare att natta barnen om de inte stressar sig igenom proceduren. Det får lov att ta en kvart att läsa en lite längre saga istället för en kortare saga om barnet behöver den tiden att komma till ro. Så klokt och ett fint exempel på hur nattningen blir en mysig stund tillsammans.

Det vi tar med oss från föräldrarnas utvärdering är att vi behöver komplettera vår utrustning med en högtalare så att alla hör vad som sägs i filmerna och att man önskar mer tid för diskussion och problemlösning. Tusen tack till er, både personal och föräldrar på Villavillekulla, för ert engagemang och tack för att vi fick komma till er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *