Ny termin med nya utmaningar

augusti 20, 2017 familjefokus.nu No comments exist

Det är augusti och sommarlovet har redan tagit slut. Många har haft en fantastisk sommar och vill inte att den ska vara slut, andra har längtat tillbaka till skolstart med rutiner och aktiviteter tillsammans med klasskamrater och pedagoger. Precis som Ledin sjunger så är sommaren som bekant kort, och har man otur känns det som att den nästan regnar bort. Jag vill inte påstå att sommaren regnat bort men den kanske inte riktigt uppfyllde alla våra önskningar på en sommar. För oss på Familjefokus har vädret spelat mindre roll. Visst har vi haft lite ledigt men vi har också haft fullt upp med förberedelser inför höstens föreläsningar och möten med föräldrar och pedagoger runt om i Skåne, Halland och Småland. Till vårt första föräldramöte har vi fått frågan om vi kan prata om föräldraskap och konflikthantering. För oavsett hur mycket kärlek som än finns mellan barn och föräldrar så är relationen också kantad av små och stora konflikter som måste hanteras. Varför är det så? Går det inte att ha en relation utan konflikt? Är det ens eftersträvansvärt att leva ett liv utan konflikt?

I ärlighetens namn skulle det vara ganska tråkigt om det inte fanns konflikter, utmaningar, oenigheter, gräl eller vad vi nu väljer att kalla det. De flesta böcker vi läser, filmer och tv-serier vi följer är uppbyggda kring någon konflikt. Och vi älskar det! Vi grottar ner oss i kändisars konflikter och konsumerar tidningar, bloggar, twitter och instagram som vore de smågodis en lördagskväll. Andras konflikter sätter våra egna meningsskiljaktigheter i perspektiv. Och ja, konflikter finns i varje relation. Det som skiljer är på vilket sätt vi hanterar dessa konflikter och irritationsmoment, vilket vi lär oss genom hela livet, med start redan när vi är små. Vi har sett hur våra föräldrar bråkar, vi har bråkat med våra syskon och vänner och vi har haft konflikter med lärare och chefer.

 

Förutom  sina egna konflikter med  barnen ställs föräldrar ofta inför konflikter mellan syskon. Hur och när ska man agera?  Som förälder behöver man vara uppmärksam så att man kan rycka in och vägleda barnen om det går överstyr men man behöver inte nödvändigtvis avbryta grälet. Att ha syskon är rena rama träningslägret för konflikthantering. Det är tryggt att bråka med ett syskon eftersom man inte kan säga upp och förlora sitt syskonskap så som man kan riskera att förlora en vän. 

 

Det vi vet om konflikter är att de ofta uppstår när vi inte förstår varandra, när vi har olika förväntningar och när vi är trötta, hungriga eller stressade.  På en föräldrautbildning jag höll i för några år sedan berättade en förälder att han aldrig åkte hem från jobbet ”på fastande mage”, alltid ett mellanmål i bilen för att inte drabbas av blodsockerfall och därmed vara mer mottaglig för den vanliga konflikt direkt i hallen där alla skor och jackor brukade ligga. Ett bra tips! Nu fortsätter vi jobba för att göra mötena med er meningsfulla och ser fram emot en massa tips på hur ni gör för att hantera konflikter i er vardag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *