Hur svårt kan det vara?

maj 9, 2017 familjefokus.nu No comments exist

Att vara förälder är nog bland det svåraste som finns. Åtminstone om man ska tro alla dem som är mitt uppe i vardagen och som just nu gör sitt yttersta för att få den att fungera och samtidigt vara den bästa föräldern de kan till sina barn.  Vi möter många föräldrar som vänder ut och in på sig själva för att leva upp till alla krav som upplevs finns på föräldrar. Kraven kommer delvis från den egna familjen men inte sällan hör vi om stressen över vad ”andra” ska tycka eller tänka. Föräldraskap är tacksamt att ha åsikter om, vi har alla egna erfarenheter av föräldraskap genom att vi har föräldrar och kanske är vi någons förälder. Så hur svårt kan det vara? Ganska svårt.Och ganska enkelt. Det beror på hur livet rullar på runt föräldraskapet. Hur trivs jag på mitt jobb? Har jag ens ett jobb att gå till eller måste jag ständigt oroa mig för familjens ekonomi? Om jag har en partner, är hen rätt för mig? Mår jag bra i min relation?  Det är så mycket som spelar roll för hur föräldraskapet blir. Ibland blir det bara för mycket stress och strul som stör och då är det svårt att leva upp till bilden av den goda föräldern. Det är ett tufft jobb att leva upp till sina egna och andras krav på att ständigt vara på topp och aldrig misslyckas. Men det är okej att göra fel. Det är okej att inte orka säga nej till glass på en tisdag. Det fina med att vara förälder är att man också är en person, en människa som kan göra fel och som kan säga förlåt. ”Förlåt att jag sa sådär, förlåt att jag skrek, kom vi börjar om”. 

 

Det är intressant att se att föräldrar har ungefär samma mål och liknande funderingar kring sitt föräldraskap oavsett om de bor på landsbygden eller i stan, om de kommer från Sverige eller har sitt ursprung i något annat land. Deras önskningar och strävan är densamma, att vara de bästa föräldrar de kan till sina barn.

 

När Karin och jag varit ute under våren och träffat föräldrar har vi förstått att det finns ett stort sug efter att få prata om föräldraskap och att få dela med sig av sina erfarenheter med varandra. Vi är glada över att få vara en del av det och hoppas att vi får fortsätta träffa föräldrar under hösten. Vi planerar för fullt just nu så fortsätt följa med oss på vår resa. Vi ses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *