Våra tjänster

För företag

Familjefokus arbetar med relationer på arbetsplatsen och i privatlivet för att förebygga negativ stress och dåligt mående.

För PRIVATPERSONER

Att det uppstår bekymmer och svårigheter i en familj är normalt, men ibland är svårigheterna så stora att man kan behöva ta hjälp utifrån

För skola

Till dig som arbetar på förskola eller skola erbjuder vi föräldramöten, föreläsningar och handledning till personal samt stödsamtal till föräldrar.

För SOCIALTJÄNST

Använd oss som ett komplement till er öppenvård. Vi har inga långa väntetider och tar emot alla typer av familjer. Omfattning och utformning av insats varierar beroende på familjens behov.

Hej!

Hej!

Kommer du ihåg radioprogrammet Hassan som sändes i P3 på -90 talet? Jag kom att tänka på sketchen då Ulf Lundell ville lämna tillbaka sina strumpor på NK då de inte lägre känns som förr. Sketchen avslutas med en travesti på en av Lundells egna texter då de säger att ”ensamhet är inte samma sak som frihet”. Jag har tänkt en del på det citatet och på orden ensamhet och frihet nu när julen är på ingång. Julen betyder för många kalas, gemenskap och glädje men för andra är julen en högtid som förknippas med en känsla av enorm ensamhet. Att få tillhöra en gemenskap är viktigt, inte bara för att må bra, det är viktigt för att överleva. För väldigt längesedan behövde vi människor vara en del av en grupp för att överleva alla de faror som lurade när vi levde som jägare ute på savannen. I dagens samhälle är vi fortfarande beroende av att få tillhöra en grupp även om vi inte behöver omedelbart skydd mot vilda djur eller hjälp att samla mat. Idag behöver vi vår grupp för att spegla oss i varandra, att få känna tillhörighet och att få vara delaktig i ett sammanhang. Att vara ofrivilligt ensam och leva med en känsla av utanförskap påverkar kroppen på liknande sätt som när vi är under stress, vi får problem med sömnen, blir ledsna, arga och deprimerade. Ensamhet som vi inte själva väljer kan till och med förkorta våra liv. Under högtider som jul och nyår kan känslan av ensamhet och utanförskap vara särskilt svår om man inte valt den själv.  

Du kan inte veta vem som känner sig ensam, det syns ju inte utanpå och att känna sig ensam är inget som vi gärna pratar om, men faktum är att statistiskt sett så känner sig var fjärde person som du möter ensam. I Luleå har de startat en kampanj för att öka känslan av samhörighet i kommunen, det går helt enkelt ut på att man säger hej till personer som man möter. Ett hej är en ganska liten gest, men forskning har visat att en så liten grej som ett hej gör att personen känner sig sedd och att ett hej bidrar till att öka tilliten och tryggheten mellan människor. Tänk om du kunde bidra till en känsla av tillit och tillhörighet där du bor genom att helt enkelt säga hej till nästa person du möter? Jag vet att det kan kännas obekvämt att hälsa på främlingar men helt ärligt, vad är det värsta som kan hända om du säger hej? Att personen inte svarar? Jag har försökt att ta reda på om det hänt farliga saker när vuxna säger hej till varandra men jag har inte hittat något sådant. Därför vågar jag säga att det bara finns fördelar med att hälsa på främlingar. Jag vågar till och med gå så långt att jag uppmuntrar dig till att titta på människor som du möter och att säga hej till dem. Möter du mig någonstans så hälsar jag gärna på dig!  

Med det sagt så önskar vi dig en riktigt fin jul och nyårshelg. //Sara Winter


Är du ensam och behöver ha någon att prata med så tveka inte att kontakta någon av alla de akut- eller stödlinjer som finns för oss.  

Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp. 

Vårdguiden 1177 
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. 

Mind – självmordslinjen 
Telefon: 90 101 

Mind – föräldralinjen 
Telefon: 020-85 20 00 

Mind – äldrelinjen
Telefon: 020-22 22 33 

BRIS – vuxnas telefon om barn 
Telefon: 077-150 50 50 

BRIS – barnens telefon 
Telefon: 116 111, Alla dagar dygnet runt 

Stödlinjen – Första hjälpen vid spelproblem
Telefon: 020-81 91 00 

Jourhavande medmänniska
Telefon: 08 – 702 16 80 

Kvinnofridslinjen
020-50 50 50

Mansjouren
08-30 30 20