Våra tjänster

För företag

Familjefokus arbetar med relationer på arbetsplatsen och i privatlivet för att förebygga negativ stress och dåligt mående.

För PRIVATPERSONER

Att det uppstår bekymmer och svårigheter i en familj är normalt, men ibland är svårigheterna så stora att man kan behöva ta hjälp utifrån

För skola

Till dig som arbetar på förskola eller skola erbjuder vi föräldramöten, föreläsningar och handledning till personal samt stödsamtal till föräldrar.

För SOCIALTJÄNST

Använd oss som ett komplement till er öppenvård. Vi har inga långa väntetider och tar emot alla typer av familjer. Omfattning och utformning av insats varierar beroende på familjens behov.

Bråk om pengar eller diskussion om olika behov och möjligheter?

Bråk om pengar eller diskussion om olika behov och möjligheter?

Det går inte en dag utan att vi får veta hur ansträngd ekonomin är just nu. På nyheterna och i våra sociala flöden matas vi med information om stigande priser, hög inflation, börsras och konkurser. Vad händer med dig när det skrivs, pratas och diskuteras om den ansträngda ekonomin? Många är oroliga och drabbas av ångest över sin ekonomi vilket även märks hos mig och mina kollegor som möter par och familjer. Ekonomin är en grogrund för konflikter i många familjer oavsett hur konjunkturen ser ut. Pengar är en stor del av allas vardag och vi gör avväganden av olika dignitet varje dag, ändå är pengar ett hett och svårt ämne att prata om i en relation. Det finns många fallgropar att hamna i när det rör familjens ekonomi. Ska man ha gemensam eller separat ekonomi? Ska barnen ha veckopeng eller månadspeng och vad ska den användas till och vad ska föräldrarna fortsätta betala? Behöver familjen spara in på utgifterna just nu, i så fall vad ska sparas på?


Familjens ekonomi handlar om trygghet och om frihet för var och en i familjen och för familjen som helhet, och det är den trygghet och frihet vi egentligen bråkar om när vi bråkar om pengar. I många familjer har ena parten en högre inkomst än den andra, vilket kan orsaka en del konflikter. Den som har en större inkomst har större frihet att kunna spara och spendera. Den har även en tryggare framtid, då den med större inkomst nu
även kommer att få en tryggare ålderdom med en större pension senare i livet. Ämnen som är jobbiga att prata om inte blir mindre jobbiga av låta bli, så det är lika bra att börja.

BIld av Nattanan Kanchanaprat från Pixabay


Hitta ett tillfälle då ni har tid att prata ostört med varandra
Utgå ifrån dig själv genom att sätta ord på vad du känner och beskriv vad du tycker är viktigt istället för att peka på vad du tycker att din partner gör och säger som du tycker är fel.
Vissa saker kommer ni kanske inte kunna enas om. Det är inte farligt att inte vara överens. Går det att vara överens om att det är okey att inte vara överens?
Kör ni fast i en diskussion och det låser sig så avbryt och fortsätt vid senare tillfälle. Det är svårt att diskutera när någon är arg. En hjärna som är upptagen med att vara arg har inte tillgång till alla sina kunskaper så ta en paus, gå en promenad så får du syre i lungorna och du får tillgång till hela din hjärna igen. Det blir antagligen lättare att prata med varandra efteråt.

Det finns ingen quick-fix för relationer och det kan vara svårt att få till bra samtal på egen hand där hemma. Kör ni fast och inte hittar någon utväg så hör av er till oss, vi hjälper er gärna. Jag skrev i inledningen om ekonomin, jag vet att det är kärva tider för många nu men kolla med din arbetsgivare om det finns utrymme för samtal med terapeut i ert avtal. Det kan också finnas möjlighet att få krissamtal eller samtal med terapeut på sin försäkring.

//Sara Winter